Cursussen

Cursussen

Nieuwe cursus: Franciscaanse spiritualiteit

Wanneer?
Op twaalf bijeenkomsten in het najaar van 2019.

Voor wie?
De cursus is opgezet als keuzevak voor de Master Theologie aan de Tilburg School of Catholic Theology. Hij staat ook open voor andere studenten (en niet-studenten) met een bachelor. De voertaal is Nederlands en de werkvorm een combinatie van hoor- en werkcollege. De studielast is 6 ECTS credits.

Door wie?
De cursus wordt gegeven door dr. Krijn Pansters en dr. Willem Marie Speelman.

Inhoud
In een tijd van ‘wicked problems’ (economische crisis, klimaatcrisis, voedselcrisis) en globale schandalen (banken- crisis, mensensmokkel, dieselgate), komen steeds meer maatschappelijk betrokken partijen met creatieve en alternatieve oplossingen voor structurele problemen van economische, ecologische of ethische aard. Die oplossingen, vaak van onderop en vanuit authentieke inspiraties ontwikkeld, hebben ook dikwijls een vernieuwend en vooruitschouwend karakter. In deze cursus blikken we niet alleen vooruit, maar ook terug. We gaan op zoek naar de eeuwenoude inspiraties belichaamd in de franciscaanse spiritualiteit; een spiritualiteit die ontstond als authentiek antwoord op een grote maatschappelijk misstand. Wat waren de motieven, inspiratiebronnen en doelen van de franciscaanse vernieuwers? Waaruit bestond hun initiatief voor een nieuwe maatschappelijke ordening? Waarom is juist hun religieuze traditie tot op de dag van vandaag een boegbeeld van sociale gerechtigheid en vrede? En last but not least: welke vernieuwende antwoorden heeft hun beproefde en doorleefde perspectief van ‘het goede leven’ te bieden met betrekking tot de maatschappelijke thema’s van onze tijd? We kijken hierbij specifiek naar de thema’s armoede, duurzaamheid, leiderschap en zorg.

Kosten
Voor hen die als student ingeschreven staan aan een universiteit of hbo-instelling is de cursus gratis.
De kosten voor anderen bedragen € 900 (voor religieuzen en leden van de derde orde en de Vereniging Franciscaanse Beweging € 450), excl. administratiekosten € 50.

Info
De cursus wordt gegeven aan de Utrechtse locatie van de Tilburg School of Catholic Theology, Nieuwegracht 65, Utrecht. Zie: www.tilburguniversity.edu/about/schools/theology
Voor informatie kun je terecht bij
dr. Willem Marie Speelman: info@franciscaans-studiecentrum.nl of 06 1566 1563

 

Andere cursussen:

* Bachelorcollege ‘Inleiding spiritualiteit’

* Kadercursus ‘Franciscaans leraarschap’

* Diverse cursussen op maat

 

Voor informatie:

info@franciscaans-studiecentrum.nl

Willem Marie Speelman, 06 1566 1563

Cursussen

laatste nieuws

Impact creƫren vanuit het hart

Webinar ABN-ARMO over goed zorgen voor mens en aarde.Duurzame duurzaamheid

Naar een duurzaamheid die blijvend verankerd is in het gedrag van mensen.Franciscaanse blog

Het Franciscaans Studiecentrum lanceert een internationale blog.